50 minut Składniki na zupę kalafiorową: - 1 średni kalafior - 3 ziemniaki - 1 marchew - 1 cebula - 2 ząbki czosnku - mały pęczek koperku - mały pęczek natki pietruszki - 2 listki laurowe - 5 ziaren ziela angielskiego - 3 łyżki masła lub wywar z kurczaka - 150 ml śmietany 30% - sól i biały pieprz do smaku - Następnie dodać masło lub wywar drobiowy i pokrojonego na mniejsze cząstki kalafiora, gotować około 5 minut. - W garnku zagotować około 2,5 l wody, dodać listek laurowy, ziele angielskie i ziemniaki, marchewkę oraz cebulę i czosnek. Według mnie jest to najszybsza zupa do zrobienia, odpowiednia i dla dzieci i dla osób dorosłych, a nawet będących na diecie. - Kalafior po ugotowaniu zupy nie powinien być zbyt mocno rozgotowany, wtedy jest smaczniejszy. - Nalać zupę do talerza i posypać posiekanym koperkiem.