Chłodnik z ogórkami i awokado

kardamonovy
Zupy
01.07.2019 9:00
Chłodnik z ogórkami i awokado

Kiszonki (ogórki, kapusta, rzodkiewka), warzywa (zwłaszcza zielone), przeciwgrzybiczo działa cebula, czosnek (tych używam sporo), świeże zioła, kaszę jaglaną (jest bardzo wskazana) i gryczaną (najlepiej niepaloną), soczewicę, ciecierzycę, oleje tłoczone na zimno (oliwa z oliwek, olej rzepakowy, z wiesiołka, lniany, kokosowy), ryby, drób, pestki dyni, niektóre orzechy, sezam, makarony żytnie, orkiszowe (od czasu do czasu), brązowy ryż, mąkę żytnią. Ogólne założenie tej diety to rezygnacja z cukru (w tym słodkich owoców, miodu, itp.), mąki pszennej, drożdży, grzybów, alkoholu, czerwonego i tłustego mięsa, produktów zawierających ocet (poza octem jabłkowym, który jest dopuszczalny), sklepowych wędlin z kiepskim składem, itd. Co można jeść? Niedawno mieliśmy konsultację z dietetykiem, który jak najbardziej potwierdził, że z tej diety należy wyeliminować cukry, drożdże, mąkę pszenną i produkty z wysokim indeksem glikemicznym. Lub aż. Składniki: 700 ml maślanki (jogurtu lub kefiru) 1 dojrzałe awokado 5 ogórków gruntowych + 2 do posypania pół pęczka koperku pół pęczka szczypiorku + odrobinę do posypania 2 ząbki czosnku 1 łyżka siemienia lnianego sok z cytryny sól pieprz oliwa extra virgin (przepis na 3-4 porcje) Maślankę wlewamy do blendera. Podobne przepisy: Gazpacho Chłodnik z kalarepą Tarator – chłodnik z ogórkami i orzechami Chłodnik ze szczawiem i serem wędzonym Chłodnik litewski Chłodnik z ogórkami i rzodkiewkami Chłodnik szczawiowo-ogórkowy Ważne jest żeby czytać składy produktów i z automatu wyrzucać te, w których jest cukier, ocet, chemia i inne niewskazane badziewia lub po prostu zabronione składniki. Z nabiału można jeść od czasu do czasu jogurty naturalne (najlepiej te zawierające bakterie lactobacillus acidophilus lub bifidobacterium infantis), chude twarogi i mozzarellę. Wygraj z candidą Marka Zaręby, z bloga qchenne-inspiracje, sugeruję się także wytycznymi lekarza zakaźnika i dietetyków. Jeżeli ktoś z Was wszedł na ten przepis ze względu na candidę, przeczytajcie tekst poniżej. Coraz częściej spotykam się także z informacją, że granat także jest dopuszczalny. Dodajemy do niego poszatkowane zioła, sok z cytryny, sól i pieprz, mieszamy i wkładamy do lodówki na parę godzin. Do naszego jadłospisu wjeżdżają także z powrotem suszone pomidory i passaty (o jak dooobrze), co do których też nie byłam pewna. Preferowane jest jednak raczej mleko owcze i kozie (można np. jeść fetę zrobioną na bazie tylko tych mlek). Z owoców można jeść grejpfruta, awokado. Nie rezygnujemy z warzyw takich jak burak, pomidor, papryka. Mam nadzieję, że przepisy z kategorii candida będą dla Was inspiracją.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://kardamonowy.pl/chlodnik-z-ogorkami-i-awokado/