Składniki: ciasto – 2 szklanki mąki pszennej – 200 g masła – szczypta soli – ½ szklanki cukru pudru – 1 jajko budyń – 1l mleka bez laktozy – 2 łyżki masła – 4 łyżki skrobi ziemniaczanej – 2 żółtka – 6 łyżek cukru – 1 cukier wanilinowy nadzienie – 500 g truskawek – 1 łyżka skrobi ziemniaczanej Przygotowanie: Truskawki płukamy, obieramy i kroimy na mniejsze kawałki, posypujemy skrobią ziemniaczaną. Przygotuj formę do pieczenia –tj.posmaruj masłem i opcjonalnie wyłóż papierem do pieczenia. 3 szklanki mleka zagotować z masłem,cukrem i cukrem wanilinowym. Mieszać cały czas intensywnie – do zagotowania. Na wierzchu ścieramy na grubych oczkach drugą część ciasta. Na stolnicę przesiać mąkę i proszek do pieczenia dodać pokrojone masło,cukier. Dodać do gotującego się mleka i natychmiast zmniejszyć moc na palniku. Włóż na ok. 10 minut do nagrzanego piekarnika i podpiecz delikatnie.