Print Recipe 5 from 2 votes Mrożona kostka truskawkowo-kokosowa Najlepszy deser na lato i upały – mrożony mus truskawkowy na kokosowym spodzie Prep Time 10 mins Cook Time 10 mins Mrożenie 2 hrs Ingredients SPÓD 2 szklanki wiórków kokosowych 50 ml mleczka kokosowego 3 łyżki oleju kokosowego 1 szczypta soli WIERZCH 2 szklanki truskawek 4 łyżki syropu z agawy lub innego słodziwia 1/2 łyżeczki skórki cytrynowej ( lub z pomarańczy) 3 łyżki nasion chia Instructions Wiórki przełożyć do blendera i zmiksować, dodać pozostałe składniki i miksować aż powstanie masa. Formę (u mnie 20×30 cm) wyłożyć folią spożywczą, na to wyłożyć masę, dobrze ubić, żeby był gładki spód i wstawić do zamrażarnika na czas przygotowania wierzchu Truskawki umyć, wyszypułkować, pokroić w kawałki i przełożyć do garnka z syropem z agawy. Masę truskawkową wylać na spód kokosowy, wstawić do zamrażarnika na conajmniej godzinę ale najlepiej całą noc, Przed podaniem wyjąć i lekko rozmrozić żeby dało się pokroić. Gotować na wolnym ogniu aż truskawki puszczą sok ( ok 10 minut) – truskawki zmiksować, dodać skórkę i nasiona chia, wymieszać i odstawić do całkowitego przestygnięcia. I taki mam dziś dla Was – mrożone kwadraty z truskawkowym musem z dodatkiem nasion i kokosowym spodem.