Cukinia faszerowana mięsem mielonym

Obiad
19.04.2017 17:54
Cukinia faszerowana mięsem mielonym

Składniki/2-4 porcje: – 2 średnie cukinie – ok. 300 g mięsa mielonego – 1 ząbek czosnku – 1/2 średniej cebuli – 1/2 opakowania passaty pomidorowej JAMAR – 1 /2 puszki pomidorów krojonych – parmezan – 3 łyżki bułki tartej – jajko – oliwa extra vergine – zioła prowansalskie, sól pieprz Przygotowanie: Na rozgrzanej patelni zeszklić cebulę pokrojoną w kostkę dodać zmielone mięso. Pozostałą część farszu wymieszać z 3 łyżkami bułki tartej (można dodać jeszcze trochę parmezanu), łyżką oliwy tworząc kruchą posypkę, Posypujemy nią wierzch cukinii. Wycięty miąższ posiekać i wsypać na czystą rozgrzaną patelnię, dodać czosnek i smażyć ok. minutę. Następnie wymieszać z mięsem oraz jajkiem i parmezanem ( ok. 3 łyżki). Następnie wydrążyć miąższ ze środka pozostawiając ok. 1 cm brzegu. Piec ok 10 minut, aż cukinia zmięknie. Cukinię umyć, osuszyć, przekroić wzdłuż na pół i położyć na blaszce rozcięciem do góry.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.i-lovelife.pl/kuchnia/cukinia-nadziewana-miesem-mielonym/