Porzeczkowa Kostka

Paulina z Na To Mam Ochotę
Ciasta
28.06.2019 7:59
Porzeczkowa Kostka

Składniki na Warstwę Porzeczkową: - 3 szklanki czerwonych porzeczek - 2 szklanki agrestu różowego - 2,5 szklanki truskawek - 1,5 szklanki wody - 2 budynie waniliowe - 1 szklanka cukru - 3-4 łyżeczki żelatyny deserowej - 2 łyżki soku z cytryny Żelatynę zalać 1/4 szklanki wody, wymieszać. Bardzo, bardzo polecam! - 4 duże jajka - 1/2 szklani cukru - 90 ml oleju - 1,5 szklanki mąki pszennej - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - szczypta soli - 1/2 szklanki wody - sok z 1/2 cytryny - 2 łyżki cukru pudru Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Składniki na bitą śmietanę i bezy: - 400 ml śmietanki 30% - 2-3 łyżki cukru pudru - 2 łyżeczki żelatyny deserowej - 1 płat bezowy lub małe beziki (tutaj przepisy) Na wierzch poukładać bezy lub pokruszony płat bezowy (można też upiec płat o wymiarach blaszki i umieścić go na bitej śmietanie). Dodać przesianą mąkę z proszkiem i delikatnie wymieszać szpatułką lub mikserem na najniższych obrotach (masa nie może opaść!) Truskawki pokroić w plasterki, zasypać 5 łyżkami cukru, dodać sok z cytryny. Uzyskany sok przelać do garnka z nieprzywierającym dnem lub na głęboką ceramiczną patelnię. Zdjąć z ognia i natychmiast dodać lekko podgrzaną w mikrofali (4 sekundy) płynną żelatynę. Spróbować i ewentualnie dosłodzić lub dodać więcej soku z cytryny (po dodaniu budyniów będzie mniej słodka). Przestudzić w temperaturze pokojowej, a nastepnie schłodzić w lodówce przez min. 6-10 godzin (najlepiej całą noc). Natychmiast większość masy (4/5) przelać na spód umieszcaony w formie. Spód pozostawić w formie z dopiętymi brzegami i lekko nasączyć. Białka ubić z solą na sztywną pianę. Dno prostokątnej formy z odpinanymi brzegami około 35x25 wyłożyć papierem do pieczenia, a boki lekko posmarować olejem. Śmietankę ubić na sztywno z cukrem. Wyłożyć na ciasto, wyrównać, a następnie utworzyć lekkie dołki i górki przy pomocy łyżki. Na wierzch przelać pozostałą masę porzeczkową - powinna tworzyć cienką warstwę. Następnie podzielić ciasto na dwa płaty: grubszy spód i cienki wierzch. Budynie rozprowadzić w 3/4 szklanki wody. Chociaż w nadzieniu zdecydowanie dominują czerwone porzeczki - znalazło się i miejsce dla nuty truskawkowej i agrestowej. Dodać czerwone porzeczki i 1/2 szklanki wody. Odstawić na kilka godzin aż puszczą swój sok.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://natomamochote.blogspot.com/2019/06/porzeczkowa-kostka.html