Polecam przepisy na inne drożdżowe wypieki:ciasto:200ml mleka20g drożdży0,5 szklanki cukru2 jajka400g mąki luksusowej (typ 550)50g masła1 łyżka oleju1 łyżeczka esencji waniliowej300g truskawek3 łyżki bułki tartejkruszonka:50g masła20g mąki60g mąki migdałowej50g cukrubiałko do posmarowaniaPrzygotować rozczyn: drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru, dodać ciepłe (nie gorące!) mleko, 1 łyżkę mąki, wymieszać o odstawić do wyrośnięcia na ok. 15 minut. Z ciasta uformować kulę, posmarować olejem, przykryć ściereczką i odstawić do wyrastania w ciepłe miejsce (ciasto powinno co najmniej podwoić objętość).Ciasto wyjąć z miski, podzielić na 16 kawałków. Każdy kawałek ciasta uformować w kulkę, odstawić na 10 minut, następnie rozwałkować na placek o grubości ok 1cm. Przykryć ściereczką i odstawić do napuszenia na ok 30 minut.