Gotowy mus przekładamy do pucharków lub miseczek, przykrywamy je folią i wkładamy na ok. 3 godziny do lodówki. Na zakończenie dodajemy ubite białka i bardzo powoli łączymy wszystko ze sobą, tak aby masa pozostała puszysta. Najlepiej smakuje wyciągnięty prosto z lodówki, podany ze świeżymi owocami, które przełamią intensywny smak czekolady. Kiedy tylko składniki będą płynne, to wyciągamy je z kąpieli i odstawiamy na bok. Nie ma to jak porządna dawka czekolady na deser! To, że taki delikatny nie oznacza jednak, że nie ma w nim wyrazu. W misce miksujemy żółtka z cukrem na gładki i jasny kogel-mogel. 3 łyżki cukru łyżka masła 2 jajka 100 ml śmietanki 30%-36% do podania: owoce, bita śmietana Ten deser sprawdzi się latem, kiedy upał daje się we znaki. Mus czekoladowy podajemy z bitą śmietaną i/lub świeżymi owocami.