Składniki na pieczone szparagi: pęczek świeżych zielonych szparagów 1 łyżka masła 1 łyżka mąki 100 ml mleka 2 duże plastry sera mozzarella szczypta gałki muszkatołowej sól + pieprz 1/2 łyżeczki suszonej bazylii Po więcej ciekawych pomysłów z wykorzystaniem szparagów zapraszam do naszego wpisu na TOP 10 pomysłów na szparagi. Ponadto w maju, serwowaliśmy mój obecnie ulubiony przepis na wytrawną tartę z boczkiem właśnie ze szparagami w roli głównej. Dlatego pozostaje nam tylko pokazać kolejny szybki i po prostu świetny przepis na ich podanie – pieczone szparagi. Następnie przelewamy na szparagi nasz sos beszamelowy i układamy z wierzchu plastry sera mozzarella. Danie pieczemy w 190 C przez ok 25-35 min w zależności od grubości szparagów oraz do momentu aż ser sie ladnie nam przyrumieni. W chwili obecnej szparagi pojawiają się na naszym stole bardzo często. Tym razem upiekliśmy je w kremowym sosie beszamelowym i co tu dużo pisać – oczywiście wyszły przepysznie a przepis po prostu wymiata 🙂 Magda P.S. O tym, że można je jeść na śniadanie, obiad, przekąskę czy kolację zapewne wszyscy już doskonale wiedzą. Pieczone szparagi, grillowane, smażone czy gotowane uwielbiamy je w każdej postaci.