Truskawkowy sernik na zimno

Patrycja
Ciasta
23.06.2019 17:53
Truskawkowy sernik na zimno

Składniki (blaszka 23/33): spód: ciastka herbatniki 200 g, masło 120 g, masa serowa: ser biały twarogowy 750 g, śmietanka 30% 330 ml, cukier puder 1,5 szklanki, truskawki 500 g, galaretka truskawkowa 2 szt, woda gorąca 1 szklanka, żelatyna 1 łyżka, mus truskawkowy: truskawki 1 kg, cukier 5 łyżek, żelatyna 6 łyżeczek, bita śmietana: śmietana 30 % 330 ml, śnieżka w proszku 2 szt, dodatkowo: mleczna czekolada do dekoracji, Sposób przygotowania: Ciastka kruszymy na piasek. Żelatynę zalewamy zimną wodą do pokrycia i odstawiamy do napęcznienia, następnie podgrzewamy ją na parze, lub w gorącej wodzie lub mikrofali. Jeśli masa jest zbyt płynna to należy ją chwilę schłodzić w lodówce, a następnie wylać ją na ciasteczkowy spód. Śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, następnie dodajemy ser i zmiksowane truskawki, miksujemy do połączenia. Żelatynę rozpuszczamy na parze lub w mikrofali, ale tylko do rozpuszczenia i dodajemy do masy serowej. Śmietankę ubijamy na sztywną pianę, dodajemy śnieżki w proszku, miksujemy do połączenia. Masło rozpuszczamy, studzimy, mieszamy z pokruszonymi ciastkami i wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Gdy masa serowa zastygnie się na placku to wylewamy mus truskawkowy. 3 łyżki musu dodajemy do żelatyny, a następnie łączymy wszystko razem i schładzamy w lodówce.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://kulinarneodslonypati.blogspot.com/2019/06/truskawkowy-sernik-na-zimno.html