½ filiżanki (miarki cup) drobno pokrojonej papryki czerwonej ½ filiżanki (miarki cup) drobno pokrojonej cukinii ½ filiżanki (miarki cup) drobno pokrojonej czerwonej cebuli 2-3 ząbki czosnku 1 mały kalafior 80-100 gram świeżego młodego szpinaku ( liście) 2 łyżki prażonych nasion siemienia lnianego 2 jajka Odrobina soli Pieprz cayenne Ostra papryka Około 1 cup pełnoziarnistej bułki tartej Około 100 gram sera feta Oliwa z oliwek - Kalafior kroimy. Sos Jogurtowy 2 łyżki jogurtu greckiego ( 0% tłuszczu) 1 mały ogórek grządkowy ( starty na tarce – należy wycisnąć z ogórka wodę) 1 duży ząbek czosnku ( starty na tarce ) Smażymy na rozgrzanej patelni z dodatkiem oliwy z oliwek do uzyskania lekko złocistego koloru. - Do wystudzonej masy warzywnej dodajemy drobno pokrojony ser feta, bułkę tartą, prażone ziarna siemienia lnianego i liście młodego szpinaku. Po około 2-3 minutach dodajemy czerwoną cebulę i czosnek – podsmażamy do miękkości. - Wystudzony kalafior rozdrabniamy widelcem. Drobno pokrojone liście świeżej mięty Sól Odrobina oliwy z oliwek. - Na oliwie z oliwek podsmażamy pokrojoną paprykę i cukinię. Do jogurtu dodajemy starty ogórek, czosnek, drobno pokrojoną mięte.