mąki 50 g. drożdży 1 szklanka ciepłego mleka 5 łyżek cukru 2 jajka 1/3 szklanki oleju Kruszonka: 50 g. masła 4 łyżki mąki 3 łyżki cukru Po wyrobieniu, od razu można przełożyć ciasto na blaszkę i tam sobie wyrasta. Kiedy ciasto wyrośnie, ułożyć na nim truskawki. Kiedy ciasto wyrośnie, ułożyć na nim truskawki. Dodatkowo: truskawki, lub inne owoce Wykonanie: Drożdże wkruszyć do ciepłego mleka, dodać łyżkę cukru i wymieszać. Składniki na ciasto: 500 g. Odstawić na 15 minut, żeby drożdże zaczęły pracować. , przełożyć na blaszkę posmarowaną margaryną i posypaną bułką tartą. Zostawić na około pół godziny do wyrośnięcia. Zostawić na około pół godziny do wyrośnięcia. Przepis na to ciasto, bardzo lubię. Ciasto drożdżowe, zawsze jest u mnie mile widziane. Nie wyobrażam sobie, żeby zabrakło u mnie drożdżówki w sezonie truskawkowym. Zrobiłam z truskawkami, bo chcę je wykorzystać póki są, a niestety są za krótko.