Dżem truskawkowy niskosłodzony 😋👍 Bez żelfixów i sztucznych ulepszaczy! W 100% naturalny!

Helka
Przetwory
22.06.2019 22:19
Dżem truskawkowy niskosłodzony 😋👍 Bez żelfixów i sztucznych ulepszaczy! W 100% naturalny!

Gotować dalej dżem z truskawek przez 40 minut na pośrednim ogniu (między średnim a najmniejszym), a następnie 20 minut na małym ogniu, ciągle mieszając (na początku można mieszać rzadziej, ale wraz z gęstnieniem dżemu należy mieszać coraz częściej). - Gotowy dżem przełożyć do słoików (wyszły mi dwa słoiczki po 235 ml każdy). Ten przepis na dżem z małą ilością cukru jest nieco mniej pracochłonny niż nasz poprzedni przepis na dżem z truskawek, który bardziej przypominał konfiturę niż tradycyjny dżem. Dżem truskawkowy niskosłodzony – Składniki: - 1 kg dojrzałych truskawek, najlepiej słodka odmiana, np. Rumba - ok. 200 g zwykłego cukru - 2 małe cytryny – ok. 220 g (z czego uzyskałam 80 ml soku, 8 pestek i trochę błonek) Dżem truskawkowy niskosłodzony – to nasza druga propozycja w tym sezonie na dżem z truskawek. - Garnek z truskawkami, które nieco puściły sok wstawić na palnik, dodać sok z cytryny i ustawić średnią moc palnika. Następnie wyciągnąć słoiki z wody (uważając, by nie łapać ich za nakrętki, bo mogą się rozszczelnić) i postawić je na desce do góry dnem, Przykryć słoiczki materiałową ściereczką i pozostawić do całkowitego ostudzenia. Wtedy należy dokładnie zanurzyć sakiewkę z gazy (z pestkami i błonkami) i przywiązać ją jednym końcem do rączki garnka, by nie wpadła cała do środka i łatwo było ją potem wyłowić. - W międzyczasie wycisnąć sok z cytryn (najlepiej w wyciskarce do cytrusów), przecedzić go przez drobne sitko i dodać do garnka (sok). Został tu wykorzystany pomysł na użycie gazy z resztkami z wyciśniętych cytryn Odpadki z wyciskania cytryn, czyli błonki i pestki zebrać, włożyć w gazę i zwinąć w sakiewkę, którą warto dodatkowo związać dłuższym sznureczkiem. Dodatkowo potrzebne będą: - garnek - drewniana łyżka - gaza - sznurek Przepis na dżem truskawkowy niskosłodzony: - Truskawki umyć, osuszyć, pozbawić szypułek. Jeśli dżem zastygnie, to oznacza, że wystarczy już gotowania (dodatkowo na jego powierzchni powinna pojawić się charakterystyczna pomarszczona skórka).

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://kulinarneprzeboje.pl/dzem-truskawkowy-niskoslodzony/