KRUCHE CIASTO Z TRUSKAWKAMI I BUDYNIOWĄ PIANKĄ

Beata
Ciasta
21.06.2019 7:46
KRUCHE CIASTO Z TRUSKAWKAMI I BUDYNIOWĄ PIANKĄ

Przepis znalazłam tutaj ( klik ), polecam, naprawdę warto zrobić :-) Miłego piątku :-) Blaszka: 23x33 cm Składniki ciasto kruche: 1,5 szklanki mąki tortowej 1,5 szklanki mąki krupczatki 250 g ziemnego masła 5 jajek L (do ciasta żółtka, białka do pianki) 3 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia Pianka: 5 białek 2 budynie truskawkowe bez cukru (2x40g) 3/4 szklanki cukru 4 łyżki oleju szczypta soli 4. Po wyjęciu ciasta z piekarnika na gorąco wykładamy naszą piankę, układamy truskawki rozcięciem do góry, na truskawki na tarce o dużych oczkach ścieramy naszą drugą połowę ciasta, która chłodziła się w zamrażalniku. 2. W międzyczasie przygotowujemy piankę: białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodajemy cukier i miksujemy do rozpuszczenia się go, następnie dodajemy proszek budyniowy, miksujemy i na końcu zmniejszamy obroty, delikatnie wlewamy olej i miksujemy tylko do połączenia się składników. Dodatkowo: truskawki cukier puder do posypania (niekoniecznie) 1. Mąki z proszkiem do pieczenia przesiewamy na stolnicę, dodajemy cukier puder, zimne masło i siekamy nożem. Sezon na truskawki jeszcze trwa, więc zachęcam Was bardzo do wypróbowania tego ciasta. Tą mniejszą część wkładamy do zamrażarki, a tą większą wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://kruchebabeczki.blogspot.com/2019/06/kruche-ciasto-z-truskawkami-i-budyniowa.html