Ciasto z Nutellą i migdałami

Pati
Ciasta
21.06.2019 10:16
Ciasto z Nutellą i migdałami

Ciasto z Nutellą i migdałami Składniki: Ciasto: 5 jajek 120 g masła (w temperaturze pokojowej) 3 łyżki Nutelli 100 g cukru 15 g cukru wanilinowego 3/4 szklanki mąki 1 łyżka kakao 1 kopiata łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki mleka 100 g migdałów 100 g płatków migdałowych (można zastąpić zwykłymi migdałami) Wymiary formy 24 cm x 24 cm Na początku migdały jeśli są w łupinkach to obieramy, wrzucamy je do rozdrabniacza i mielimy na małe kawałki. Na końcu kroimy je w kostkę, a na każdej z nich układamy truskawkę i jeżynę. Ucieramy masło z połową cukru (50 g) i cukrem wanilinowym na puszystą, jasną masę. W drugiej misce ubić na sztywną pianę białka z pozostałym cukrem (50 g). Wkładamy do dobrze nagrzanego piekarnika i pieczemy w 150°C (z termoobiegiem) około 50 minut do tzw. suchego patyczka. Ciasto z Nutellą i migdałami to połączenie, które po prostu nie może nie smakować. Kiedy natknęłam się na to ciasto, już po samych składnikach wiedziałam że będzie genialne. Możecie przygotować je także przy użyciu orzechów laskowych lub połączyć je razem. Ja rozdrobniłam je na niezbyt małe kawałki.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://patigotuje.pl/desery/ciasta/ciasto-z-nutella-i-migdalami