Tajska zupa tom kha

Kasia
Obiad
21.06.2019 9:36
Tajska zupa tom kha

Zupa tom kha – składniki: - skórka otarta z połowy limonki - limonka do podania - 1 łyżka oleju kokosowego - ząbek czosnku - 1 łyżka sosu rybnego - płaska łyżeczka tartego imbiru - łyżeczka suszonej trawy cytrynowej - 1 łyżka czerwonej pasty curry lub czerwonej przyprawy curry - 1 litr rosołu z kurczaka - 1 kg filetów z piersi kurczaka - 1 łyżka brązowego cukru - świeża kolendra do dekoracji - puszka mleka kokosowego - 3 woreczki ryżu do podania z zupą - natka kolendry - sól i pieprz oraz ostra papryka jako przyprawy. Ten przepis jest przepisem troszkę uproszczonym, czyli takim, który możemy przygotować w naszym kraju bez zamawiania składników z rynku azjatyckiego, ale wciąż smakuje jak prawdziwa zupa tom kha! Pozostałe składniki takie jak trawa cytrynowa, mleko kokosowe, pasta curry (lub czerwona przyprawa curry), limonka, sos rybny znajdziemy bez problemu w większości supermarketów w działach z produktami kuchni tajskiej. Co prawa w dużych miastach wszystkie składniki na tę zupę dostaniemy w kilku miejscach, ale większość z nas nie ma dostępu do nich od ręki. Jest kilka jej odmian, my dzisiaj skupiamy się na odmianie z mięsem kurczaka, czyli tom kha gai. Ta zupa tajska, z racji tego, że jest gotowana na mleko roślinnym, świetnie się mrozi – warto zrobić jej więcej. Są zawsze bardzo pyszne, syte, słodko-kwaśne i ostrawe, ale też nie ukrywam, że najbardziej podoba mi się w nich to, że są bardzo szybkie w przygotowaniu. Zupa tom kha – wykonanie: Ryż ugotować według opisu na opakowaniu. Kurczaka pokroić w kostkę. Tajska zupa tom kha to zupa o cytrusowym posmaku, którą przygotowuje się na podstawie bulionu i mleka kokosowego. Różnica pomiędzy jednym i drugim jest taka, że galangal ma ostry, cytrusowy zapach oraz sosnowy posmak, natomiast imbir, chociaż także pikantny, nie jest tak wonny. Ten pierwszy jest też dużo twardszy i trzeba go przed podaniem zupy usunąć, gdyż jest niejadalny ze względu na twarde włókna. Dolać gorący bulion z kurczaka, cukier i skórkę z limonki. W dużej patelni roztopić na tłuszcz, wrzucić posiekany ząbek czosnku, tarty imbir, trawę cytrynową i pastę curry. Tak, ta zupa jest do przygotowania w mniej niż 20 minut! Składników jest zaledwie kilka, za to połączenie przypraw z mlekiem kokosowym robi robotę. Zupa tom kha – składniki na 6 porcji

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://katarzynarzepecka.pl/2019/06/zupa-tom-kha.html