6-8 udek z kurczaka (lub 4-5 ćwiartek) 1 mała cytryna 1 łyżka brązowego cukru 1/2 łyżeczki curry szczypta kuminu 1 łyżka posiekanego świeżego tymianku sól, pieprz olej Sos: 100 g żurawiny w słoiczku 2 dymki 2 łyżki masła Być może dzieje się tak dlatego, że jednak wolę pierś kurczęcą niż udo i to ostatnie przygotowuję dość sporadycznie…? Tym razem marynata cytrynowo-tymiankowa z dodatkiem brązowego cukru i jednej z moich ulubionych przypraw – curry. W miseczce mieszamy sok z 1 cytryny, brązowy cukier, curry, kumin, posiekany tymianek, sól, pieprz i 4 łyżki oleju. Mięso wraz z przygotowaną marynatą przekładamy do woreczka strunowego lub innego pojemnika, mieszamy, by marynata pokryła mięso i odkładamy na noc do lodówki. , gdyż… dla mnie zawsze smakują bardzo podobnie;) Ha! 🙂 Czy to taka marynata, czy inna, ja tej różnicy aż tak mocno nie wyczuwam. Dla urozmaicenia można przygotować je z żurawinowym sosem (jeśli lubicie ten smak do mięsa), aczkolwiek nie jest to konieczne.