ciasto: 1/3 szkl cukru 2 jajka 1/3 szkl oleju 3/4 szkl mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia ok 150 g szpinaku (ja miałam mrożony) 1/3 szkl cukru 2 jajka 1/3 szkl oleju 3/4 szkl mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia ok 150 g szpinaku (ja miałam mrożony) krem: 200 ml śmietany 36% 150 g serka cukier puder do smaku 200 ml śmietany 36% 150 g serka cukier puder do smaku dodatkowo: 1 galaretka truskawkowa jagody 1 galaretka truskawkowa jagody Szpinak rozmrażamy na situ, odciskami i blendujemy na w miarę gładką masę. ...szpinakowe ciasto, bita śmietana z serkiem kremowym oraz galaretka z jagodami to właśnie ciasto Arbuz W sam raz na gorące dni... Śmietanę ubić, dodać serek i cukier puder do smaku Galaretkę rozpuszczamy w 1,5 szkl wody. Formę wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto i pieczemy ok 30-35 minut. Wstawiamy do lodówki Na zimne ciasto wykładamy krem. Następnie wlewamy olej, dodajemy szpinak i na końcu mąkę z proszkiem do pieczenia.