Składniki: (4 porcje) - 1 bardzo duży burak (lub dwa mniejsze) - 1 marchewka - 1 pietruszka - 2 ziemniaki - 4 ziela angielskie - 1 liść laurowy - 1 kostka rosołowa drobiowa lub warzywna - 3 łyżki octu jabłkowego (lub zwykłego) - 5 szkl. wody - 1 łyżeczka cukru - 5 łyżek kwaśnej śmietany 18% - 1 czubata łyżeczka mąki pszennej - 1 łyżeczka suszonego majeranku - 4 jajka - sól i pieprz - natka pietruszki do posypania Do garnka wlej wodę i zagotuj. Obranego buraka zetrzyj na dużych oczkach, włóż do zupy, dodaj ocet i majeranek, gotuj 25 min. (cały czas pod pokrywką). Wrzuć pokrojone w kosteczkę marchewkę i pietruszkę, przykryj i gotuj 5 min. Dodaj ziela angielskie, liść laurowy i kostkę rosołową.