Domowy dżem truskawkowy - REWELACJA!

Helka

Przetwory

08.06.2019 15:54

Domowy dżem truskawkowy - REWELACJA!

Ja dżem z truskawek, chociaż bardziej bym to nazwała konfiturą z truskawek, robię starym, domowym sposobem i dżem go przez kilka dni – z reguły przez 2-3 dni po godzinie dziennie – chociaż można też gotować go 1 dnia odpowiednio długo, ale wydaje mi się, że dzięki smażeniu przez kilka dni dżem truskawkowy wychodzi pyszniejszy. Dżem truskawkowy – Składniki: 2 kg truskawek (najlepiej na koniec sezonu, małe po suszy, dojrzałe) 1 kg cukru (lub nieco mniej – np. 800 g, jeśli wolicie mniej słodkie dżemy/konfitury; pamiętajcie jednak, że nie można dać go za mało, gdyż spełnia funkcję konserwującą i zabezpiecz przetwory przed popsuciem się) 4 łyżki soku z cytryny Jak sprawdzić, czy dżem z truskawek jest gotowy? Do lodówki włożyć na kilka minut talerzyk z wylanym na nim dżemem (wystarczy 1 łyżeczka). Kolejną cechą różniącą jest to, że dżem nie zawsze musi być wyjątkowo słodki, w przeciwieństwie do konfitur, gdzie na 1 kg owoców daje się minimum 0,5 kg cukru, a w niektórych przypadkach nawet 1 kg cukru (np. w bardziej kwaśnych konfiturach wiśniowych, czy porzeczkowych). Jeśli chcecie, by dżem miał bardziej konsystencję galaretkową, to możecie dodać do niego nieco pektyny i skrócić czas gotowania (szczegółowe informacje, jak zrobić dżem bez żelfixów i bez dużej ilości cukrów, a za to z pektyną, znajdziecie na samym końcu wpisu). Dżem truskawkowy z pektyną: 2 kg truskawek ok. 500 g cukru 4 czubate łyżeczki pektyny 4 łyżki soku z cytryny Jeśli chcecie otrzymać większą ilość dżemu i bez długie gotowania, a w dodatku o konsystencji przypominającej nieco owoce w galaretce, to najlepszym na to sposobem jest dżem z pektyną. Jak zrobić dżem truskawkowy? Dżem z truskawek – czy jest ktoś kto go nie lubi? :) Dżem truskawkowy gotuję bez przykrycia aż truskawki zaczną się rozpadać a woda odparuje na tyle, że dżem będzie miał odpowiednią konsystencję – zobacz poniżej akapit -> Jest to naturalna substancja, która zagęszcza się dżemy (należy używać jej wedle instrukcji na opakowaniu, ale z reguły są to właśnie takie proporcje jak w przepisie poniżej). Normalnym procesem jest to, że dżem truskawkowy po ugotowaniu staje się ciemny, mimo dodatku soku z cytryny. Przepis na dżem truskawkowy z pektyną: Truskawki umyć, pozbawić szypułek, osuszyć. Garnek z szerokim dnem (takim, by pomieścił słoiki z dżemem) wyłożyć na dnie ręcznikiem kuchennym. Następnie zmniejszyć gaz na minimum i gotować owoce na bardzo małym ogniu, co jakiś czas mieszając i uważając by owoce się nie przypaliły. Na początku wystarczy mieszać rzadziej, ale z czasem, gdy dżem gęstnieje, to należy mieszać go dość często. Gdy dżem jest już odpowiednio gęsty, to należy przełożyć go do słoików (z podanych składników uzyskałam 4 słoiczki (o pojemności 350 ml) dżemu truskawkowego). Jeśli dżem zastygnie, a na jego powierzchni utworzy się skórka, która przy dotyku się pomarszczy, to oznacza, że wystarczy już gotowania. Dżem truskawkowy – przepis na pyszny domowy dżem. Jak zrobić dżem truskawkowy z pektyną (bez żelifixu i dużej ilości cukru)? Wrzucić owoce do garnka z grubszym dnem, dodać cukier oraz sok z cytryny i wymieszać. Jak sprawdzić, czy dżem z truskawek jest gotowy? Podczas takiego długiego gotowania woda z owoców odparowuje i dżem (konfitura truskawkowa) robi się idealnie gęsty. Kolejno dodać sok z cytryny i po ok. 20 minutach, stopniowo dodawać pektynę wymieszaną ze 100 g cukru, cały czas mieszając. Do jego wykonania wystarczą jedynie 2 składniki – truskawki i cukier, ja jednak do smaku lubię do niego dodać nieco soku z cytryny.

Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://kulinarneprzeboje.pl/dzem-truskawkowy/