CZWARTEK: KURCZAK W SOSIE SŁODKO-KWAŚNYM

Agnieszka
Obiad
06.06.2019 8:58
CZWARTEK: KURCZAK W SOSIE SŁODKO-KWAŚNYM

Przepis na kurczaka w sosie słodko kwaśnym pochodzi z bloga Lecramdelacrumb.com Składniki: 2 piersi z kurczaka 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 1 mała żółta cebula 3 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki oleju Sos 4 łyżki cukru 4 łyżki keczupu lub sosu pomidorowego 4 łyżki octu winnego 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka suszonego czosnku Przygotowanie: Krok 4 Dodaj filety do smażących się warzyw, podkręć temperaturę i smaż na dość intensywnym ogniu, żeby mięso ładnie się zrumieniło i usmażyło w środku – około 5-7 minut. Krok 2 Umyj i pokrój warzywa: papryki w kostkę o boku około 1 cm, a cebulę w drobną kostkę. Kurczak w sosie słodko kwaśnym zalicza się do klasycznych, szybkich potraw w barach azjatyckich na całym świecie. Kurczak w sosie słodko kwaśnym, klasyk kuchni azjatyckiej, proste danie, do zrobienia na szybką kolację lub obiad dla niespodziewanych gości. Krok 3 Osusz filety z kurczaka ręcznikiem, pokrój w kostkę wielkości małego kęsa. Rozgrzej olej na patelni wsyp na niego warzywa i smaż 5 minut, mieszając. Łatwe Liczba porcji: 2 Słodki i kwaśny to dwa zasadnicze smaki azjatyckiej kuchni, które tworzą doskonały, zbalansowany duet, nadając daniom świeżości i nutkę dekadenckiej słodyczy. Dokładnie obtocz z w nim mięso i warzywa. Smaż chwilę mieszając aż sos lekko się karmelizuje i przylgnie do składników. Spróbuj sos, czy jest odpowiednio słodko-kwaśny.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://niedzielnykucharz.pl/czwartek-kurczak-w-sosie-slodko-kwasnym/