sernik czarno-biały

Krzysztof
Przepisy
24.10.2014 20:43
sernik czarno-biały

Przepis

ciasto:

2 szklanki mąki pszennej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

3/4 szklanki cukru pudru

150 gram miękkiego masła

2 łyżki kakao

1 łyżka kwaśnej śmietany

1 jajo

masa serowa:

1 kg sera wiaderkowego (dałam Dr. Oetker)

5 jajek

200 gram miękkiego masła

1,5 szklanki cukru pudru

80 gram cukru waniliowego

1 budyń waniliowy bez cukru (40 gram)

1 łyżka mąki pszennej

3 łyżki smażonej lub kandyzowanej skórki pomarańczowej (opcjonalnie)

3 łyżki rodzynek (opcjonalnie)

Z mąki, proszku, cukru, jaja, masła, kakao i śmietany zagnieść kruche ciasto, uformować kulę, zawinąć w folię, wsadzić do lodówki.

Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. W osobnym naczyniu utrzeć żółtka z cukrem i cukrem waniliowym, dodać miękkie masło i zmiksować na puszystą masę. Nadal miksując dodawać stopniowo twaróg, a potem mąkę i proszek budyniowy. Na koniec wmieszać delikatnie łyżką pianę z białek, rodzynki i skórkę pomarańczową (opcjonalnie).

Schłodzone ciasto podzielić na dwie równe części. Jedną rozwałkować na papierze do pieczenia i przełożyć do formy o wymiarach 40x25 cm. Na ciasto wylać masę serową, a na wierzch zetrzeć na dużych oczkach drugą część ciasta.

Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i piec przez około 60 minut.