Przepis
ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3/4 szklanki cukru pudru
150 gram miękkiego masła
2 łyżki kakao
1 łyżka kwaśnej śmietany
1 jajo
masa serowa:
1 kg sera wiaderkowego (dałam Dr. Oetker)
5 jajek
200 gram miękkiego masła
1,5 szklanki cukru pudru
80 gram cukru waniliowego
1 budyń waniliowy bez cukru (40 gram)
1 łyżka mąki pszennej
3 łyżki smażonej lub kandyzowanej skórki pomarańczowej (opcjonalnie)
3 łyżki rodzynek (opcjonalnie)
Z mąki, proszku, cukru, jaja, masła, kakao i śmietany zagnieść kruche ciasto, uformować kulę, zawinąć w folię, wsadzić do lodówki.
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. W osobnym naczyniu utrzeć żółtka z cukrem i cukrem waniliowym, dodać miękkie masło i zmiksować na puszystą masę. Nadal miksując dodawać stopniowo twaróg, a potem mąkę i proszek budyniowy. Na koniec wmieszać delikatnie łyżką pianę z białek, rodzynki i skórkę pomarańczową (opcjonalnie).
Schłodzone ciasto podzielić na dwie równe części. Jedną rozwałkować na papierze do pieczenia i przełożyć do formy o wymiarach 40x25 cm. Na ciasto wylać masę serową, a na wierzch zetrzeć na dużych oczkach drugą część ciasta.
Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i piec przez około 60 minut.