Bezglutenowe placuszki ze szparagami i wędzonym pstrągiem w sosie ziołowo – szpinakowym

Dorota
Śniadania
01.06.2019 13:27
Bezglutenowe placuszki ze szparagami i wędzonym pstrągiem w sosie ziołowo – szpinakowym

Bo szparagów nigdy nie za wiele. Bezglutenowe placuszki ze szparagami i wędzonym pstrągiem w sosie ziołowym Składniki na placuszki (4-6 placuszków): 1/3 szklanki mąki ryżowej z brązowego ryżu (lub zwykłej) 1/4 szkl mąki gryczanej 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 jajka 1/4 szklanki wody lub jogurtu/mleka roślinnego sól, pieprz, bazylia świeża 1 łyżka oleju 10 zielonych szparagów 1 łyżeczka ziaren słonecznika 1 łyżka soku z cytryny 1/4 szklanki oliwy z oliwek lub oleju lnianego 1/4 szklanki wody sól, pieprz, chilli w płatkach (opcjonalnie) Kocham je na tyle, że nie tylko zatopiłam je w cieście, ale ułozyłam tez obok, w towarzystwie wędzonego, różowego pstrąga. Tym razem Wy zróbcie sobie dzień dziecka i złożcie na śniadanie lun kolację te wiosenne bezglutenowe placuszki ze szparagami i wędzonym pstrągiem w sosie ziołowo – szpinakowym. Pozostałe składniki: kilka liści szpinaku 50 g wędzonego pstrąga łososiowego lub łososia kilka zielonych szparagów Przygotowanie: Wszystkie składniki na placuszki (oprócz szparagów i ziół) dokładnie mieszamy. Składniki na sos blendujemy, możemy dodać trochę więcej lub mniej wody w zależności od tego, jaką konsystencję chcemy uzyskać. Na szczęście mamy tyle różnych produktów, które można zamiast nich wykorzystać, że placuszki bez mąki pszennej wciąz smakują pysznie. Uwielbiam je też w wersji wytrawnej, a najcudowniejsze jest to, że można się bawić pięknie dodatkami i za każdym razem tworzyć nowe smaki, wykorzystując to, co akurat natura nam daje. Uwielbiam placuszki, pancakes, naleśniki – mogłabym je jeść cały czas i to nie tylko na słodko. Dodajemy do ciasta i smazymy na suchej patelni małe placuszki po około 2 minuty z każdej strony.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://flymetothespoon.com/bezglutenowe-placuszki-ze-szparagami-i-wedzonym-pstragiem-w-sosie-ziolowym/