Liczba porcji: 2 Składniki na stir-fry: - 200 g steku wołowego z antrykotu, rostbefu lub polędwicy wołowej - ½ brokułu (same różyczki) - ½ czerwonej papryki - ½ szklanki zielonego groszku - ½ szklanki zielonej fasolki szparagowej świeżej lub mrożonej - 2 ząbki czosnku - 3 łyżki szczypiorku - 2 łyżki sezamu - 1 łyżka oleju - 100 g ryżu lub makaronu ryżowego Składniki na marynatę: - 1 ząbek czosnku - 1 łyżka sosu rybnego - ½ łyżki cukru trzcinowego - 2 łyżki sosu sojowego (bezglutenowego dla osób nietolerujących glutenu) Składniki na sos: - 1 łyżka syropu klonowego lub miodu - 1 łyżka sosu ostrygowego - 2 łyżki sosu rybnego - 2 łyżki sosu sojowego (bezglutenowego dla osób nietolerujących glutenu) - 2 łyżki mąki ziemniaczanej - 2 łyżeczki suszonego chili w płatkach Przygotowanie: - Składniki na marynatę mieszamy, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. A jeżeli macie ochotę na więcej kuchni azjatyckiej, to sprawdźcie też ten przepis na stir-fry z indykiem w sosie orzechowym albo tajski wegetariański stir-fry z warzywami. Warto zatem mieć zawsze w domu sos sojowy, sos ostrygowy i sos rybny, a obiad będzie gotowy w kilkanaście minut! Stir-fry możecie przygotować również w wersji wegetariańskiej, pomijając dodatek mięsa. Makaron ryżowy stir-fry z warzywami i wołowiną Kocham wszelkie azjatyckie dania typu stir-fry za to, że robi się je tak szybko i doskonale smakują. Przepis ten przygotowałam dla Magazynu Kocioł, w którym możecie znaleźć więcej pomysłów na dania z brokułami. Mieszamy z marynatą i odstawiamy w temperaturze pokojowej na 10 minut. Na dodatek są zazwyczaj szybkie i proste w przygotowaniu, a jedyna trudność polega na zgromadzeniu składników. Dodajemy posiekany czosnek, pokrojoną w paski paprykę, 2 łyżki szczypiorku i pozostałe warzywa.