Potrawka z młodej kapusty z boczkiem i kaszą bulgur

Obiad
30.05.2019 22:27
Potrawka z młodej kapusty z boczkiem i kaszą bulgur

Składniki: – 500g młodej kapusty – 150g boczku surowego wędzonego – 200g kaszy bulgur – 2 małe cebule – 2 średnie marchewki – 3 ząbki czosnku – 2-3 łyżki jasnego sosu sojowego – 1 łyżka masła klarowanego lub innego tłuszczu – zioła i przyprawy wg smaku (u mnie sól, pieprz, kurkuma, czubryca zielona, świeża zielenina) W drugiej patelni rozgrzać 1/2 łyżki masła klarowanego, zeszklić cebulę, następnie dodać marchewkę i smażyć przez około 5-7 minut, pod koniec smażenia dodać czosnek. Podsmażoną kaszę dodać do kapusty, przyprawić wg smaku, zalać wodą tak aby pokryła całą kapustę, wszystko dokładnie wymieszać i gotować pod pokrywką z dziurką przez około 20 minut. Uwielbiam młodą kapustę i bardzo lubię kaszę bulgur, więc połączyłam te dwa składniki, a żeby bardziej podkręcić smak, dodałam trochę boczku i sosu sojowego. Uwielbiam młodą kapustę i bardzo lubię kaszę bulgur, więc połączyłam te dwa składniki, a żeby bardziej podkręcić smak, dodałam trochę boczku i sosu sojowego. Smacznego 🙂 Potrawka z młodej kapusty z boczkiem i kaszą bulgur Przyznam szczerze, że ta potrawka powstała z lenistwa 🙂 Kaszę smażyć przez około 2-3 minuty, w ten sposób bulgur otworzy się i będzie miał lekki orzechowy smak. Cebulę pokroić w małą kostkę, marchewki zetrzeć na tarce na dużych oczkach, czosnek pokroić w cienkie plasterki.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.smakiarmine.pl/przepisy-wytrawne/potrawka-z-mlodej-kapusty-z-boczkiem-i-kasza-bulgur/