Pierwotnie sałatka ta miała być jedynie z dodatkiem czosnkowej oliwy z cytryną, kiedy jednak jej spróbowałam pomyślałam, że nie ma się co oszukiwać – uwielbiam sałatki z dodatkiem majonezu, dodałam go więc ze 2 duże łyżki. bulionu 250 g wędzonego pstrąga 5 pomidorów 3 cebulki dymki 1 mały ząbek czosnku 2-3 łyżki soku z cytryny 3-4 łyżki oliwy sól, pieprz majonez kielecki Taką sałatkę z powodzeniem możecie zabrać na drugie śniadanie do pracy, tym bardziej, że po nocy spędzonej w lodówce jest jeszcze lepsza. Poza głównym składnikiem jakim jest kuskus mamy tutaj jeszcze wędzonego pstrąga, pomidory i cebulkę dymkę, która doskonale zaostrza całość. Moim zdaniem sałatka w takiej wersji smakuje idealnie. 300 g kuskusu około 2 szkl. Pomidory nacinamy z wierzchu na krzyż. Przelewamy je wrzącą wodą, po czym zdejmujemy z nich skórkę. Zalewamy gorącym bulionem i odstawiamy pod przykryciem na kilka minut, do czasu aż kasza wchłonie cały płyn.