Składniki na 25-35 rogalików: 300 g mąki pszennej 25 g drożdży świeżych 1 żółtko kl L parę kropel esencji pomarańczowej lub waniliowej ( nie koniecznie ) 1/2 szklanki letniego mleka szczypta soli 1/3 szkl cukru + 1/2 łyżeczki 40 ml oleju lub roztopionego masła nadzienie: 70 g mielonych migdałów 50 g maku mielonego 3 łyżki miodu 50 ml wody 1 białko kl L orzechy, rodzynki drobno posiekane esencja migdałowa Uwielbiam takie małe rogaliki, są pyszne, leciutkie i można je ze sobą zabrać np. na wycieczkę ;)1. W garnku zagrzewamy wodę i rozpuszczamy w niej miód, następnie dodajemy mak i zagotowujemy całość, odstawiamy do przestudzenia. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy do napuszenia na około 15-20 min. ( ja zazwyczaj zanim zrobię drugą blaszkę rogalików to ta pierwsza jest już gotowa do włożenia do pieca ) Na każdy trójkąt nakładamy po odrobinie nadzienia (małej łyżeczce) i zawijamy tak aby koniec był zawsze na spodzie rogalika. Masę odstawiamy do lodówki na czas przygotowania ciasta na rogaliki. 6. Po wyrośnięciu lekko zagniatamy ciasto odgazowując je i dzielimy na 3 części. 3. Mleko podgrzewamy tak aby nie było gorące, rozpuszczamy w nim drożdże wraz z 1/2 łyżeczki cukru i odst. Odstawiamy je na 30-40 min do podwojenia objętości.