Drukuj przepis Składniki ► świeże pomidory [ok. 1,5 kg] ► masło klarowane [2-3 łyżki / ok. 50 g] ► cebula [1 średnia sztuka lub 3 szalotki] ► czosnek [2 ząbki] ► mięso mielone [500 g] ► makaron spaghetti [300 g] W sieci znajdziecie wiele przepisów na sos ze świeżych pomidorów, część z nich zakłada jedynie szybkie podsmażanie i gotowe. Gdy cebula będzie gotowa, dorzucić posiekany czosnek i smażyć dodatkowe 30-60 sekund, aż czosnek zacznie aromatycznie pachnieć (uwaga: czosnek bardzo szybko się pali, jeśli doprowadzimy do mocnego zarumienienia, sos może wyjść gorzki). Dodatkowo: ► sól i pieprz do smaku ► bazylia suszona [1 płaska łyżeczka] ► oregano suszone [1 płaska łyżeczka] Być może nie robi się go w 15 minut, ale nie wymaga wiele uwagi, a efekt jest tego wart! Moim zdaniem nie ma żadnego sosu, który pobiłby właśnie ten – smak i aromat sezonowych pomidorów jest nie do podrobienia. Gdy sos jest gotowy, na osobnej patelni podsmażyć mięso mielone na łyżce klarowanego masła. Tak przygotowany sos gotować na wolnym ogniu przez minimum 1 godzinę bez przykrycia, mieszając co jakiś czas. Moim zdaniem najlepiej przekładać jeszcze gorący makaron z garnka prosto na patelnię z sosem. Taka baza jest wspaniała nie tylko do spaghetti, sprawdzi się też w lasagne, szakszuce czy nawet bazie do pomidorowej zupy. Potraktujcie ten sos jak rosół lub gulasz, nie trzeba nad nim stać tylko doglądać i mieszać co jakiś czas. Makaron w sosie ze świeżych pomidorów to jeden ze skarbów lata. To czas zmieni nam zwykły produkt jakim są świeże pomidory i wydobędzie z nich wszystko, co najlepsze. Oprószyć szczyptą soli, aby cebula puściła soki i smażyć na średnim ogniu, aż do zeszklenia (ok. 4-5 minut). Pod koniec można posypać całość tartym parmezanem lub zapiec na kilka chwil pod pierzynką z mozzarelli. W zależności od gatunku i stopnia dojrzałości pomidorów, być może trzeba będzie dolać odrobinę wody. Ilość soli zależy od smaku użytych przez Was pomidorów, bardziej słodkie gatunki będą wymagały większej ilości soli.