1 szklanka mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g masła 1/4 szklanki cukru 1 łyżeczka cukru wanilinowego 1 jajko klasy M 60 g białek czekolady* * można dodać 100 g, u mnie gotowa kostka do zapiekania, można też użyć kropelek lub posiekanej dobrej jakości białej czekolady Przygotowanie: Z ciasta w dłoniach formujemy ciasteczka (kulka, spłaszczamy ją), układamy je w odstępach na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ja dodałam 60 g czekolady w kostkach do zapiekania, ale Wy możecie dodać taką w kropelkach lub posiekaną. Tryb szybkiego nagrzewania piekarnika pozwala o 40% skrócić czas przygotowania piekarnika (!) do pracy w wymaganej temperaturze. Ale dla mnie jednym z największych zalet tego piekarnika jest czas nagrzewania. Dziś zapraszam Was na wersję ciasteczek z białą czekoladą. Kolejno wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia, mieszamy wstępnie składniki, następnie wyrabiamy całość ręcznie do połączenia składników. Czas pieczenia zależy od piekarnika i wielkości ciasteczek. Szybkie ciasteczka z białą czekoladą. Spróbujcie moich szybkich ciasteczek z białą czekoladą. Blachę z ciasteczkami wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 12-15 minut. Do miski przekładamy posiekane masło (wyjęte wcześniej z lodówki), wsypujemy oba rodzaje cukieru i dokładnie ucieramy. Po upieczeniu zostawiamy ciasteczka przez kilka minut na blaszce i dopiero ściągamy.