Spróbujcie:) około 400 g makaronu orzo 1 pęczek koperku 1 długi zielony ogórek (lub 2 mniejsze) 250-300 g szynki (u mnie pieczona polędwica wieprzowa) 3-4 łyżki majonezu 1 łyżka oliwy z oliwek sól, pieprz O ile do sałatek zwykle używam majonezu kieleckiego, w tym wypadku sałatka bardziej smakowała mi z łagodniejszym w smaku majonezem. Udostępnij Zapisz Ta bezproblemowa, przygotowana z kilku składników, sałatka z pewnością będzie pojawiać się w naszym domu częściej. Do tego mamy mięsny akcent w postaci szynki (u mnie wieprzowa) oraz coś zielonego – ogórek i koperek. Bazą jest tutaj makaron w kształcie ryżu, czyli makaron orzo. Ogórka, po obraniu i odkrojeniu gniazda nasiennego, kroimy w drobną kostkę. Makaron gotujemy w osolonej wodzie na al dente.