Torcik truskawkowy "Ptasie mleczko"

Weronika

Ciasta

25.05.2019 18:52

Torcik truskawkowy "Ptasie mleczko"

Część truskawek pokroić na mniejsze kawałeczki, resztę przeciąć na pół ubić schłodzone przez noc w lodówce mleko skondensowane, następnie do ubitej pianki wlewać wąską strużką schłodzoną galaretkę i ubijać do połączenia na dnie tortownicy z upieczonym spodem dookoła rantu ustawić połówki truskawek, zwrócone przeciętą stroną do obręczy tortownicy. Schłodzonym ciastem wylepić tortownicę o przekroju 23 cm, ponakłuwać widelcem i piec w 200`C przez 20 minut, do zezłocenia 2 galareki malinowe rozpuścić w połowie gorącej wody z przepisu, czyli zamiast w 1000 ml w 500 ml wrzątku. Na górze ułożyć wg własnej fantazji resztę truskwek przecięciem do dołu schłodzić w lodówce, najlepiej przez całą noc SMACZNEGO ! Pyszne, bardzo proste ciasto, idealne na upalne dni, pamięta czasy PRl-u, każdy je jadł i każdy uwielbiał. składniki na kruche ciasto, rozkruszyć, zagnieść, uformować w kulę, owinąć folią spożywczą i umieścić na 30 minut w lodówce. 60 g mąki orkiszowej jasnej60 g mąki orkiszowej 200080 g masła2 łyżki cukru pudru/ksylitoluszczypta soli340 ml mleka skondensowanego niesłodzonego2 galaretki malinowe6 łyżek ksylitolu800 g truskawekWykonanie: Jest lekkie jak puszek, dlatego najlepiej połączyć je z lekkimi, jagodowymi owocami, z truskawką duet wprost wymarzony.

Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.gotujzdrowokolorowo.pl/2017/06/torcik-truskawkowy-ptasie-mleczko.html