Składniki (na 1 litrowy słoik): ok. 500 g ogórków gruntowych 1 litr wody przegotowanej 1 lekko czubata łyżka soli (najlepiej niejodowanej do przetworów) 1 liść chrzanu 1/4 główki czosnku (2-3 duże ząbki czosnku) kilka gałązek kopru lub koperku (im więcej, tym lepszy aromat ogórków – ja z reguły daję 3-4 łodygi kopru) kawałek korzenia chrzanu – ok. 3-4 cm Liście wiśni lub dębu opcjonalnie Ogórki małosolne zalewa U mnie najbardziej sprawdza się zasada, że na 1 litr wody daję 1 lekko czubatą łyżkę soli. Jeśli zaprawiamy dużą ilość ogórków z myślą o zimie, to polecam dodać nieco więcej soli, by ogórki lepiej się zakonserwowały i byśmy mogli zimą cieszyć się pysznymi kiszonymi ogórkami (dokładny przepis znajdziecie tutaj: ogórki kiszone na zimę). Dla osób, które mają ochotę na takie małosolne ogóreczki na wyjeździe, a nie mają ze sobą ani słoików ani kamionki, to polecam gorąco ten przepis: ogórki małosolne na sucho. Ogórki małosolne przepis Im dłużej takie ogórki będą w słoiku, tym bardziej będą smakować jak ogórki kiszone. Jeśli zaś będziecie robić ogórki w słoiku, to wystarczy je ciasno poupychać żeby nie wypływały (muszą być całkowicie zanurzone pod wodą), a słoik przykryć wieczkiem lub gazą (musi być dostęp powietrza, więc nie należy ich szczelnie zamykać. Przepis na ogórki małosolne: Zagotować 1 litr wody, a następnie dodać 1 lekko czubatą łyżkę soli (najlepiej kamiennej niejodowanej). Mi osobiście często zdarza się robić małą porcję ogórków małosolnych w litrowym słoiku – i takie też proporcje, na litrowy słoik podałam powyżej. Poniżej zapraszam po przepis na ogórki małosolne z przepisu mojej Babci, która była mistrzynią w robieniu przetworów. Jeśli w słoju lub kamionce jest luz, należy na samej górze umieścić talerzyk i czymś go docisnąć, by ogórki nie miały możliwości wypłynięcia. Wielu osobom często się zdarza, że ogórki małosolne lub kiszone mają niestety duże, puste dziury w środku. Ogórki najlepiej kupować od zaufanych gospodarzy (choć najlepiej mieć ogórki z własnej uprawy, ale nie każdy ma taką możliwość. Ogórki należy odstawić w nienasłonecznione miejsce (na słońcu będą gniły, a nie się kisiły). Do zapraw na ‘tu i teraz’ – czyli w przypadku ogórków małosolnych – najlepsza jest kamionka. Innym ważnym elementem jest nawadnianie w czasie uprawy (należy starać się o ciągłe nawadnianie ogórków , bo suchość im szkodzi). Ogórki dość ciasno układać w słoju, najlepiej w pozycji pionowej (jasną częścią do góry). Za ok. 2-3 dni ogórki małosolne będą już gotowe do spożycia – woda zacznie mętnieć. Na tworzenie się pustych komór ma również wpływ to, czym nawoził gospodarz ogórki i ile tego nawozu stosował.