Pszennny chleb z masłem ziołowym

Anna

Śniadania

23.05.2019 15:47

Pszennny chleb z masłem ziołowym

|kolacja z widokiem| Dziecięce wspomnienieNaszło mnie to wspomnienie, gdy siedząc pod orzechem, patrząc w dal i wdychając zapach ciepłej trawy gryzłam biały pszenny chleb, świeżo wyjęty z pieca i posmarowany ziołowym masłem z czosnaczkiem. Masło czosnaczkowe Składniki 200 g masła 3 łyżki oliwy z oliwek duża garść czosnaczku 1 łyżeczka soli 1 łyżka nasion słonecznika Wykonanie: Masło wyjmujemy z lodówki wcześniej, aby było miękkie. |domowy chlebek| Najprostszy pszenny chleb- przepisSkładniki 1 kg mąki pszennej 650 25 g drożdży 2 łyżeczki soli 4 szklanki ciepłej wody 3 łyżki oleju 1 łyżeczka cukru Wykonanie krok po kroku |Chleb pszenny| Wyrabiamy ciasto. Idealnie sprawdza się jako dodatek do jajecznicy, sałatki z miksu liści czy składnik wiosennej zupy. Od tamtego czasu w maju przygotowuję przynajmniej kilka potraw z tą rośliną. Tak trafiłam na ok. półmetrową roślinę z dużymi delikatnymi liśćmi i białymi kwiatkami. Masełko idealnie sprawdza się do świeżego chleba lub kromek rumienionych na grillu lub nad ogniskiem. Szłam z nosem w trawie i wąchałam każde napotkane zielsko. Poznałam je przez przypadek, gdy w czasie spaceru do mojego nosa dotarła ledwie wyczuwalna won czosnku. Jakież było moje zdziwienie, gdy okazało się, ze to ona wydziela specyficzny zapach. Tak, jakby przed chwilą przeszedł tamtędy ktoś z pętem swojskiej kiełbasy. Pozostawiamy w ciepłym miejscu na ok. godzinę. Wyrabiamy aż ciasto zacznie odchodzić od palców i stanie się sprężyste. Pod sam koniec wyrabiania na dłonie wlewamy olej i formujemy sporą kulę.

Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.rozmowki-kobiece.pl/2019/05/kromka-chleba-z-masem.html