SKŁADNIKI Roladki z łososia w nori: filet łososia norweskiego (400-500 g) 4 płaty alg nori olej sezamowy lub arachidowy sól morska Mus malinowy: 250 g malin (świeżych lub mrożonych) 1 łyżka masła 1 łyżka miodu, u mnie lipowy 2 łyżki octu, u mnie z białego wina 100 ml białego wina (słodkiego lub półsłodkiego) szczypta pieprzu cayenne lub chili szczypta soli morskiej Dodatkowo: świeże listki mięty odrobina pudru z liofilizowanych malin PRZYGOTOWANIE Roladki z łososia w nori Filet łososia oczyść, osusz, pozbaw skóry i pokrój na 4 grube plastry. B. Leśmian, W malinowym chruśniaku Roladki z łososia w nori na musie malinowym Wydrukuj przepis Wartości odżywcze 200 kalorie 20 tłuszcz Ocena 5.0 /5 ( 1 zagłosowano ) Na talerzu znalazły się grillowane roladki z łososia w nori z musem malinowym. Jak się później okazało, powstał duet znakomity, a tak właściwie to tercet, bo zza kontuaru wychyliły się płaty nori i koniecznie chciały wziąć udział w konsumpcji! Łączenie powinniśmy grillować je przez ok. 2 minuty, aż glony staną się lekko złote i chrupiące, a ryba na zewnątrz płata nori upieczona. Roladki grilluj na średniej mocy grilla elektrycznego lub patelni grillowej obracając każdy rulon o 60° co ok. 20 sekund. Wczorajszego wieczoru, zrywając w ogródku karminowe maliny, natchnęła mnie myśl do ich wykorzystania w kulinarnym celu. Przygotowane roladki zdejmij z grilla i każdy rulon pokrój na 8 równych kawałków. Margines zwilż nieco wodą i dociśnij, aby płat nori się nie rozwinął. Otrzymane 4 rulony z łososia posmaruj odrobiną oleju. Zmniejsz ogień do minimum i redukuj sos przez 15-20 minut, aż stanie się gęsty.