Makaron orzo ze szparagami, boczkiem i parmezanem

Łukasz
Makarony
23.05.2019 20:08
Makaron orzo ze szparagami, boczkiem i parmezanem

tłuszcz Ocena 5.0 /5 ( 1 zagłosowano ) SKŁADNIKI 500 g makaronu orzo 1 pęczek zielonych szparagów 100 g surowego wędzonego boczku lub pancetty 50 g parmezanu, grana padano lub pecorino chlust oliwy z oliwek lub odrobina klarowanego masła świeżo mielony czarny pieprz sól PRZYGOTOWANIE Makaron orzo ugotuj al dente w lekko osolonym wrzątku według przepisu na opakowaniu. W tym czasie pokrój boczek w cienkie paski i podsmaż na oliwie z oliwek lub klarowanym maśle, aż stanie się chrupiący. W tym daniu smak podbiłem po prostu świeżo mielonym czarnym pieprzem, który niczym w cacio e pepe nadaje delikatnej pikanterii. Do gorącego makaronu orzo wrzuć szparagi (główki możesz zachować do dekoracji), dodaj boczek (część możesz zachować do posypania) oraz wytopiony tłuszcz. W międzyczasie szparagom odetnij końcówki (około 1-2 cm), a następnie pokrój je na 3-4 mniejsze części. Ja wybrałem makaron orzo, który przypomina ziarenka ryżu (w Polsce często można dostać go również pod grecką nazwą kritharaki). Makaron przełóż na talerze, udekoruj główkami szparagów, posyp pozostałym boczkiem, startym parmezanem oraz świeżo zmielonym pieprzem. Bardzo często przygotowuję takie sezonowe makarony, z tym, co akurat jest pod ręką i na straganach. Tutaj naprawdę nie trzeba być wielkim odkrywcą, bo dobry ser, oliwa, czy ulubione zioła lub przyprawy mogą zdziałać cuda bez zbędnych ozdobników.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.food2.pl/2019/05/makaron-orzo-ze-szparagami.html