SKŁADNIKI - 250 g mąki pszennej - 50 g cukru - 20 g świeżych drożdży (lub 10 g suszonych) - 125 ml mleka - 2 żółtka - 100 g masła - skórka otarta z 1 cytryny - 100 g rodzynek - szczypta soli PRZYGOTOWANIE - Mleko podgrzej, aby było letnie. Drożdżowe babeczki polecam szczególnie na leniwe niedzielne śniadanie (można je upiec dzień wcześniej, bo długo zachowują świeżość) lub z powodzeniem wykorzystać na wielkanocny stół, czy do koszyczka. - Wyrośnięte ciasto zamieszaj, aby pozbyć się powietrza i przelej do 12 foremek o średnicy 5 cm do ich ¾ wysokości (jeśli używasz silikonowych, nie musisz ich niczym smarować, foremki metalowe posmaruj dodatkowo masłem). Kontynuuj miksowanie na najmniejszych obrotach przez kolejne 5 minut (ciasto powinno być rzadkie, lecz odchodzić od boków miski). To wszystko za sprawą dużej ilości masła i delikatnego ciasta, które jest na tyle rzadkie, że trzeba wyrabiać je mikserem. Zamiast foremek na babeczki możesz użyć również formy na muffiny. - Odstaw na 30 minut w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia.