W ten sposób brzegi ciasta ładnie urosną podczas pieczenia i zabezpieczą nadzienie przed wypłynięciem w zaznaczonym prostokącie na każdym kawałku ciasta rozłożyć przygotowany farsz, a na farszu przycięte na odpowiednią długość szparagi. Grubsze szparagi przeciąć wzdłuż na pół ciasto francuskie rozwinąć z rolki, pokroić na 6-8 równej wielkości kawałków. Doskonała przekąska na majowe wieczory przy lampce Rieslinga na tarasie, w ogrodzie lub na balkonie. Serek mascarpone wymieszany z żółtkiem dosmaczyłam podsmażoną cebulką z szynką schwarcwaldzką (wersji wegeteriańskiej pomiń jej dodatek) i na nim ułożyłam szparagi do zapiekania. Delikatnie wcisnąć w nadzienie brzegi tartaletek posmarować przy pomocy pędzelka białkiem piec w 200*C 15 minut, do zrumienienia brzegów podawać gorące z lampką zimnego Rieslinga Zamiast jednej dużej tarty proponuję upiec małe, poręczne i podzielne tartaletki. Odstawić do przestudzenia serek mascarpone wymieszać z żółtkiem, dodać sól, pieprz, tymianek i gałkę muszkatałową, na końcu zawartość patelni szparagi umyć, osuszyć i złamać odrzucając zdrewniałe końcówki.