Śledzik na okrągło solony z kolorowym pieprzem – 200 g SEKO 1 ząbek czosnku 1 soczyste jabłko 400 g śmietany 12% 1 łyżka majonezu 2 ogórki małosolne (zimą można przygotować z konserwowymi) 1 łyżka musztardy miodowej 1 łyżeczka curry w proszku łyżeczka octu łyżka soku z cytryny sól (opcjonalnie – ja nie soliłam, gdyż sos tego nie wymaga i po niedługim czasie przegryza się ze słonymi śledziami). Szwedzi zdecydowanie wiedzą jak je podać, a ich kuchnia ukształtowała się też w dużej mierze dzięki naszej polskiej, przez co ich smaki będą odpowiadać także nam. By rozkoszować się pysznym smakiem tego dania, wystarczy przygotować sos z curry, jabłkiem i ogórkiem (najlepiej małosolnym) i podać go ze śledziami. W moim wykorzystałam doprawione śledzie od SEKO (uniknęłam wielogodzinnego marynowania), które tutaj pasują jak ulał, a dzięki nim przygotowanie całej potrawy zajmuje tylko kilka minut. Grillowane posiłki uzupełnione o to danie nabiorą wyrazistości, a słodko-kwaśny sos z curry będzie fenomenalnym wykończeniem talerza pełnego rumianych rozmaitości. Jest szybkie, przepyszne oraz pasuje do opiekanych nad ogniem warzyw, pieczonych ziemniaków, rumianych bagietek z masłem czosnkowym. W Szwecji pomysłów na śledzie są naprawdę tysiące, a każdy kolejny jest jeszcze smaczniejszy. Korzystają z tego, że położenie geograficzne im na to pozwala. Myślę, że osoby, które uparcie twierdzą, że nie lubią ryb, tam zmieniłyby zdanie 🙂