WTOREK: RISOTTO Z GROSZKIEM I PIECZARKAMI

Agnieszka
Obiad
21.05.2019 8:41
WTOREK: RISOTTO Z GROSZKIEM I PIECZARKAMI

Składniki: 1/2 szklanki ryżu arborio 1 szklanka zielonego groszku mrożonego 1 mała szalotka Kilka pieczarek 1/2 szklanki białego wytrawnego wina 3 szklanki bulionu warzywnego, drobiowego lub wody 4 łyżki masła 4 łyżki tartego parmezanu 2 łyżki siekanej natki pietruszki 1/2 łyżeczki tymianku Sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Krok 1 W szerokim rondlu lub na patelni rozgrzej łyżkę masła. Inną popularną odmianą ryżu do risltto jest ryż carnaroli, o krótszych ziarenkach od arborio, który gotuje się od niego szybciej, nie jest podatny na rozgotowanie i zawiera więcej skrobi. Krok 3 Wsyp do rondla pół szklanki ryżu, zamieszaj i smaż kolejne 2-3 minuty aż ryż stanie się szklisty i ziarenka pokryją się maślanym sosem. Z ziaren typu basmati, najbardziej dostępnych w Polsce, risotto nie zrobicie, a w każdym razie nie będzie to danie zasługujące na takie miano. Następnie wlej tyle rosołu, żeby przykrył ryż, zmniejsz ogień i gotuj ryż w wywarze, mieszając często aż płyn zostanie wchłonięty przez ryż. Do risotta potrzebne są odmiany ryżu o odpowiednim poziomie skrobi, która w trakcie gotowania uwalnia się zamieniając całość w kremową delicję. Powszechnie z najlepsze gatunki ryżu do zrobienia risotto uważa się dwie odmiany: arborio, okrągły, pękaty, który podczas gotowania idealnie wchłania wilgoć i aromaty. Wtedy wlej do ryżu pół szklanki wina, zamieszaj i gotuj aż płyn odparuje z rondla. Od czasu do czasu w dyskontach organizowane są tematyczne tygodnie: francuski, czy włoski, wtedy różnorodność towaru jest większa niż zazwyczaj i ceny bardziej przystępne. W Polsce, na całe szczęście można go dość łatwo kupić w hipermarketach. Powtarzaj czynność z dodawaniem bulionu aż ryż ugotuje się: będzie napęczniały, lekko al dente. Krok 4 Wsyp do ryżu groszek i gotuj przez chwilę aż się rozmrozi i zrobi miękki. Uważaj, żeby jej nie przypalić, ale też smaż cebulkę nie na wolnym ogniu, ale mocniejszym. Nie jest tani, ale warto mieć go w kuchni. Krok 2 Na ten sam rondel wrzuć dwie łyżki masła i dobrze rozgrzej.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://niedzielnykucharz.pl/wtorek-risotto-z-groszkiem-i-pieczarkami/