Składniki: 2 szklanki komosy 1 łyżeczka granulowanego czosnku 1 łyżeczka soli 1/2 szklanki parmezanu plus kilka łyżek 1 jajko 1/2 szklanki sosu pomidorowego ( np. według tego przepisu ) ) 2 szklanki zielonego groszku 1 szklanka tartej mozzarelli kawałek kiełbasy chorizo Przygotowanie: Krok 1 Komosę przesyp do głębokiej misy. Pizza z komosy z jajkiem zamiast proszku Nasze pierwsze podejście do pizzy ze spodem z komosy nie było specjalnie udane, bo ciasto po upieczeniu zaczęło się kruszyć. Krok 4 Wyjmij podpieczony spód z piekarnia, posmaruj wierzch sosem pomidorowym, połóż na nim plasterki chorizo, wysyp groszek a na całość zetrzyj mozarellę. : średni Liczba porcji: 2 średnie pizze Pizza z komosy to jedno z tych dań, które każdy niedzielny kucharz ma ochotę rozbić, kiedy tylko zobaczy przepis. Nie chodzi o to, że mamy coś specjalnie przeciwko proszkowi do pieczenia (używamy go w naszej niedzielnej kuchni do robienia super ekspresowych dań), ale staramy się korzystać z niego bardzo oszczędnie. Tylko jednego nie wolno zmieniać – spód trzeba posmarować sosem pomidorowym – na przykład według tego (naszego ulubionego) przepisu. Pizza na spodzie z komosy jest sycąca, bardzo smaczna i zdrowa! Masę z komosy wyłóż na posmarowaną olejem formę do tarty, rozprowadź równo. Krok 2 Odsącz komosę z nadmiaru wody, przełóż ją do miksera, dodaj łyżeczkę czosnku, sól oraz wbij jajko. Jak w przypadku każdej pizzy na wierzch można wyłożyć dowolne składniki. Wstaw do piekarnika i piecz, aż ser rozpuści się na pizzy. Nie do końca podobało nam się też to, że w przepisie był proszek do pieczenia.