P.S. W przepisie instrukcja plecionki krok po kroku ⇩ Składniki: 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej + do podsypania 20 g świeżych drożdży 200 ml ciepłej wody 2 łyżki koncentratu pomidorowego Pudliszki 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru 1-2 łyżeczki ziół toskańskich Robimy pętelkę z dziurką w środku ⇩ 2. Końcówkę przeplecioną od góry przelatamy od dołu ⇩ 3. Końcówkę przeplecioną od dołu przeplatamy od góry ⇩ 4. Po tym czasie, ciasto wyciągamy na stolnicę, podsypujemy mąką, zagniatamy i formujemy szeroki wałek, który dzielimy na 9-10 równych części ⇩ Każdą część rolujemy na wałeczek długości 35-40 cm ⇩ i zaplatamy: 1. Są to bułki drożdżowe, wykonane z mąki pełnoziarnistej, z dodatkiem koncentratu pomidorowego, dzięki któremu zyskały swój oryginalny, pomidorowy smak i aromat. Również zioła toskańskie, w składzie których znajdziemy m.in. płatki pomidorowe, bazylie, czosnek i oregano, sprawiają, że bułeczki są bardzo aromatyczne. Z racji tego, że do ich wypieku użyłam mąki pełnoziarnistej, to są one dość ciężkie i zbite, a przez to też syte.