Polecam! *na zdjęciach - dla porównania - jest schab w panierce serowej i schab w panierce tradycyjnej Składniki: 8 grubych plastrów schabu (zazwyczaj kupuję cały schab i sama go porcjuje) 3 duże jajka sól 2 szklanki mleka mąka pszenna (około 3/4 szklanki) 1,5 szklanki bułki tartej (używam domowej, z wysuszonych bułek) 4 łyżki sera żółtego startego na małych oczkach pieprz (opcjonalnie) 2 paczki smalcu koperek / natka pietruszki Schab lekko obtoczyć w mące, następnie w jajku i na koniec w bułce tartej z serem. Mając w pamięci nauki mojej mamy, tym razem urozmaiciłam je o odrobinę nowości w postaci żółtego sera jako jednego ze składników panierki. Nadal schab jest w środku kruchy i soczysty, a z zewnątrz bardzo chrupiący. Schab rozbić z obu stron na nie za cienkie kotlety. Zapraszam na tradycyjny i chyba najbardziej klasyczny polski obiad w troszkę nowszej odsłonie. Smażyć na średniej mocy palnika do zezłocenia z obu stron - około 6-7 minut. Do pierwszej wsypać mąkę, do drugiej bułkę tartą wymieszaną z serem, a do trzeciej wbić jajka. Mleko, w którym nocował schab wylać. Mowa oczywiście o Kotlecie Schabowym w Panierce.