Składniki 200-250 g ulubionego makaronu – np. spaghetti 10 łodyg zielonych szparagów kilka pomidorków koktajlowych kilka łyżek dobrej oliwy z oliwek 3-4 płaty szynki parmeńskiej pesto spora garść świeżych listków bazylii garść orzechów włoskich sól, pieprz czarny tarty parmezan Do dzisiejszego przepisu postanowiłam wykorzystać sezonowe szparagi, które bardzo lubię i które fantastycznie komponują się z kawałkami szynki parmeńskiej i pesto orzechowym. W dużym garnku z grubym dnem rozgrzewamy oliwę z oliwek, wrzucamy pokrojone na części szparagi. Po prostu weźcie duży garnek z grubym dnem, ja użyłam garnka żeliwnego, wrzucajcie po kolei wszystkie składniki, mieszajcie i gotujcie do pożądanego efektu. Odcedzony przekładamy do garnka i łączymy z pozostałymi składnikami, dodajemy także pesto. Spaghetti z domowym pesto mogłabym jeść prawie każdego dnia. Gdy szparagi zmiękną, dorzucamy pokrojone pomidorki koktajlowe oraz kawałki szynki parmeńskiej.