250g mąki żytniej typ 720 2 łyżki siemienia lnianego (dodatkowo) 2 łyżki mleka listki z 2-3 gałązek szałwii 1-2 łyżki otrębów do posypania wierzchu Wykonanie : 1.W małej miseczce rozpuszczamy drożdże z cukrem, łyżką mąki i niewielką ilością wody. 2. W misie umieszczamy wszystkie pozostałe składniki, dodajemy zaczyn i wyrabiamy ciasto. Kiedy zasypiałam, a przynajmniej próbowałam, leżałam i patrzyłam na nocne niebo i ten wciąż świecący mocno niczym neon księżyc i zastanawiałam się, gdzie jest teraz moja Babcia… Nie pamiętam, kto zjadł ten chleb, ale już ani razu nie upiekłam go z tamtego przepisu.. Składniki: (na małą keksówkę) 2,5 dkg drożdży świeżych 1/2 łyżeczki cukru 2 łyżki otrębów owsianych 2 łyzki otrębów żytnich 1/2l ciepłej wody 1 łyżeczka soli 250g mąki pszennej Mama powiedziała mi, że tego właśnie dnia moja Babcia, jedyna, którą miałam sposobność mieć i kochać aż do swych dorosłych lat, odeszła… Pamiętam, że siedziałyśmy w kuchni, w niczym niezmąconej ciszy. Pamiętam, że na niebie był już tak jasny księżyc, kiedy mama stanęła w moich drzwiach, a ja niczego nie wyczytałam z jej twarzy… Co jakiś czas zerkałam na blat, na stojący niepokrojony chleb, na który przez okno padało mocne światło księżyca… Pamiętam, że po południu tego dnia upiekłam chleb, żeby był świeży na naszą kolację. Pomieszałam mąkę pszenną z żytnią , a także otręby i upiekłam go obłożonego hojnie od spodu i delikatnie na wierzchu szałwiowymi listkami.