SKŁADNIKI Smażone bakłażan z hummusem i jajkiem w koszulce: 1 bakłażan 4 jajka duża porcja hummusu z tego przepisu 4 łyżeczki sosu tahini z tego przepisu 1 granat garść zielonych oliwek garść kolendry łyżeczka zaataru z tego przepisu łyżeczka sumaku chlust oliwy z oliwek odrobina octu sól Dodatki do izraelskiego śniadania: ser labneh z tego przepisu 2 chlebki pita 1 pomidor 1 zielony ogórek garść natki pietruszki chlust oliwy z oliwek sól PRZYGOTOWANIE Smażony bakłażan z hummusem i jajkiem w koszulce Bakłażana umyj i pokrój wzdłuż na ok. 6 plastrów. Moje izraelskie śniadanie to nie tylko apetyczne miseczki, ale i niezwykle popularne w tamtym regionie smażone bakłażany podane z hummusem, jajkiem w koszulce, sosem tahini, kolendrą i granatem. Moja dzisiejsza propozycja, to nie jest typowe izraelskie śniadanie, ale moja własna wariacja na temat tego, co jadłem w Tel Avivie (zobacz: 10 rzeczy, które każdy foodie musi zrobić w Tel Avivie) i co jest kwintesencją lewantyńskiej kuchni. Każda miseczka zawierała coś pysznego: hummus, labneh, siekaną sałatkę z ogórka i pomidora, oliwki, jajka, pastę z tuńczyka — do wyboru do koloru, a do tego oczywiście jeszcze świeże pieczywo. Gdy jajka będą się gotować usmaż bakłażany na patelni z rozgrzaną oliwą z oliwek. 😉 Izraelskie śniadanie: smażony bakłażan z hummusem i jajkiem w koszulce Wydrukuj przepis Wartości odżywcze 200 kalorie 20 tłuszcz Ocena 5.0 /5 ( 1 zagłosowano ) Bardzo lubię zaczynać dzień od brytyjskiego albo od gofrów z jajkiem sadzonym, boczkiem i syropem klonowym, ale to nie są rzeczy, które mogę jeść każdego poranka. Dodatki do izraelskiego śniadania Gotowy labneh umieść w miseczce, polej oliwą z oliwek i posyp zaatarem. Zaś śniadania, które miałem przyjemność jeść w Izraelu, są tak cudownie kolorowe, pyszne, lekkie i sycące zarazem, że po prostu nie mogą się one znudzić. W moim rodzinnym domu takie rzeczy robimy zwykle od święta, a w Izraelu miałem wrażenie, że można jeść codziennie niczym król! W tym celu nastaw wodę z odrobiną octu, a jajka wbij do małych miseczek. Jeśli miałbym wybrać jedno śniadanie, które mógłbym jeść codziennie, to z pewnością byłoby to izraelskie! Smaż je po około 2 minuty z każdej strony na złotobrązowy kolor. Każdy z nich posyp obficie solą i odstaw na 20 minut.