Kruche ciasto z truskawkami – Składniki: Składniki na kruche ciasto: - 2,5 szklanki mąki pszennej tortowej – ok. 375 g - 5 żółtek (od jajek klasy M) - 2 płaski łyżeczki proszku do pieczenia - 4 czubate łyżki cukru pudru - 250 g masła, koniecznie schłodzonego Składniki na budyniową piankę: - 5 białek (od jajek klasy M) - 1 szklanka cukru – ok. 220 g - 1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g) - 2 opakowania (każdy po 40 g) budyniu malinowego (wedle uznania można też użyć śmietankowego lub waniliowego) - pół szklanki oleju rzepakowego – ok. 125 ml Dodatkowo: - ok. 350 g truskawek - cukier puder do oprószenia ciasta Zawinąć w folię spożywczą i włożyć na minimum godzinę do zamrażalnika lub na kilka godzin do lodówki, by odpowiednio się schłodziło i potem łatwo się tarło na tarce. Teraz kiedy powoli zaczyna się sezon na truskawki, postanowiłam zrobić podobne ciasto jak to wcześniej wymienione i tak oto powstało kruche ciasto z truskawkami. Polecam także wypróbować mój sprawdzony przepis na ciasto z truskawkami na jogurcie. - Włożyć kruche ciasto z truskawkami do nagrzanego do 190 st. C piekarnika i piec przez ok. 35-40 minut (aż góra zrobi się złotego koloru). Przepis na kruche ciasto z truskawkami: - Do miski wsypać mąkę pszenną tortową, proszek do pieczenia i cukier, wymieszać. Jeśli szukacie przepisu na proste kruche ciasto z truskawkami to koniecznie wypróbujcie ten przepis! Na spód zetrzeć na tarce o dużych oczkach większą część ciasta (60%), wyrównać lekko dłonią. Następnie stopniowo, łyżka po łyżce, wsypywać zwykły cukier wymieszany z cukrem wanilinowym, cały czas ubijając na najwyższych obrotach. Ciasto można na wierchu oprószyć cukrem pudrem lub polać lukrem. Baza jest taka sama – czyli tradycyjnie pyszne kruche ciasto, a jedynie budyniowa pianka nieco zmodyfikowana, a zamiast malin oczywiście pyszne, słodkie truskawki. Piec w temp. 190 st. C przez ok. 15-18 minut (na złoty kolor).