Leniwe Składniki: 220 g białego sera (użyłam Capri) 9 łyżek mąki plus do posypania blatu 1 jajko 1/2 opakowania cukru waniliowego 3 czubate łyżki dżemu z malin Przygotowanie: Wszystko dzięki temu, że data ważności białego sera powoli się kończyła, a ja tak naprawdę nie miałam pomysłu na obiad. Od dzisiaj zdecydowanie częściej będę robiła leniwe w rożnych wydaniach, także na słono, bądźcie czujni! Czekam, aż powstanie gęsty, ciepły sos, w razie potrzeby można dodać nieco wody, gdy będzie zbyt gęsty. Muszę jednak przyznać, że kuchnia polska to nie jest moja ulubiona kuchnia, lubię ostatnio szczególnie azjatyckie klimaty. Z każdej formujemy wałek, rozpłaszczamy nożem i kroimy na ukośne kawałki. Leniwe podałam z ciepłym sosem malinowym, który zrobiłam z dżemu. W razie potrzeby przy krojeniu nóż obtaczamy w mące. Wkładamy kluski i gotujemy przez kilkanaście sekund od momentu wypłynięcia na wierzch.