Składniki na Waniliową Masę Serową: 1 kg twarogu na sernik (dobrej jakości, o neutralnym smaku) 80 g serka typu włoskiego (Capri) 530 g mleka skondensowanego słodzonego 1/2 szklanki cukru 3 duże jajka 150 g śmietanki 18% 1/2 opakowania budyniu waniliowego ziarenka z 1 laski wanilii 1 cukier waniliowy Składniki na Frużelinę: 500 g truskawek 1 słoiczek wiśni w syropie / soku własnym (użyłam domowych) Składniki na Półkruche ciasto czekoladowe: 1,5 szklanki mąki pszennej 3/4 mąki krupczatki 1 szklanka cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 4 łyżki kakao 1 łyżka smalcu 140 g masła 2 łyżki śmietany 18% 3 żółtka odrobina czarnego barwnika (niekoniecznie - dzięki niemu czekoladowe ciasto jest miejscami ciemniejsze, ciekawej wygląda, ale nie wpływa na smak). sok z 1 dużej cytryny cukier (ile lubicie, ja dodałam 4-5 łyżek) Galaretkę rozpuścić w 1 szklance gorącej wody (czyli ilość mniejsza niż sugeruje producent). 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 galaretka o smaku truskawkowym lub wiśniowym ( na 500 ml). Ciasto schłodzić przez min, 2 godziny w lodówce lub 40 min. w zamrażarce. Dobrze jak ciasto po bokach będzie nachodziło na górne krawędzie (nawet jeśli się przypieką zbyt mocno - nie szkodzi, więcej o tym niżej). Mogłabym jeść takie ciasto nawet z samymi powidłami ;) Przysłowiowe wisienki na torcie wzbogaciłam o truskawki - całość pod postacią gęstej frużeliny zwieńczyła dzieło. Wstawić zimne, ponakłuwane widelcem ciasto do gorącego piekarnika ustawionego na funkcji gorące powietrze i piec około 15-20 min. Waniliowa masa serowa jest bardzo kremowa i aksamitna, a to za sprawą dodatku słodzonego mleka skondensowanego i pieczenia w kąpieli wodnej. W przypadku mrożonych owoców - kiedy lekko się rozmrożą kroimy w ćwiartki - dalej postępujemy podobnie. Czego chcieć więcej ? :) Mój wypiek jest podobny do klasycznego Sernika Królewskiego, ale zdecydowanie bardziej dostojny i bogaty w dodatki. Tuż pod masą serową jest bardziej wilgotne, ciemniejsze -rozpływa się w ustach. Po 7 min. pieczenia przełączyć na funkcję górna i dolna grzałka. Mąki, proszek do pieczenia oraz kakao wymieszać w miseczce i przesiać. Odstawić na 15 min., aż puszczą sok. Truskawki pokroić w ćwiartki i zasypać 3 łyżkami cukru. Dosłodzić do smaku lub dodać dodatkowo więcej soku z cytryny. Dodać wiśnie w syropie i truskawki.