Przewiewny kosz to dobry środek transportu dla kwiatów, bo zanim doniesiesz kwiaty do domu zazwyczaj drobne żyjatka zamieszkujace kwiaty zdążą już je opuścić zagotować wodę z ksylitolem, dodać sok z cytryny i pokrojoną skórę Syrop z kwiatów czarnego bzu to prawdziwy rarytas i nie tylko w znaczeniu kulinarnym, ale ze względu na swoje właściwości zdrowotne. 20 baldachów czarnego bzu700 ml wody350 g ksylitolu1 cytrynaWykonanie:kwiaty czarnego bzu należy odciąć od gałązek (nadają gorzkiego posmaku), najlepiej odcinać kwiaty nad szklanym naczyniem, w którym będą się macerować. Z kwiatów czarnego bzu przygotujesz nie tylko smaczny i zdrowy syrop, ale możesz je usmażyć w cieście. Na bieżące spożycie przechowywać w lodówce, na zimowe zapasy trzeba zapasteryzowaćSMACZNEGO I NA ZDROWIE ! Dlatego na bieżące spożycie przygotowany syrop przechowuję w lodówce, a resztę na zimowe zapasy zapasteryzowałam. To bogactwo flawoniodów (kwercetyna, rutyna, kemferol), witamin (beta-karoten, A, B1, B2, B3, B6, C), mikroelementów (potas, wapń, magnez, fosfor, sód) i pierwiastków śladowych (żelazo, miedź, mangan, cynk).Jesienią i zimą niezastąpiony na wzmocnienie odporności i wspomagający leczenie chorób przeziębieniowych, ponieważ ma silne właściwości antywirusowe. kwiaty należy zbierać w miejscach z dala od ruchu ulicznego i spalin samochodowych. Tradycyjnie przygotowany syrop z racji dużych ilości cukru nie nadaje się niestety dla każdego.