Rozgrzewające curry indyjskie z polędwiczką, dynią i cieciorką

Martyna
Obiad
02.11.2016 13:23
Rozgrzewające curry indyjskie z polędwiczką, dynią i cieciorką

Składniki: – 500g polędwicy wieprzowej – 300g obranej dyni Hokkaido* – 300ml mleczka kokosowego – 200g ciecierzycy z puszki – 125ml przecieru pomidorowego – 125ml wody – 1 cebula – garść szpinaku – pęczek natki pietruszki – ząbek czosnku – 1 łyżeczka ostrej papryki – 1 łyżeczka słodkiej papryki – 1 łyżeczka cynamonu – 1/3 łyżeczki imbiru – 1/3 łyżeczki kardamonu – 1/3 łyżeczki kurkumy – 1/3 łyżeczki kolendry – sól, pieprz Na moim blogu przeważają przepisy z dynią na słodko, lecz nie można zapominać o tym, że dynia świetnie sprawuje się w daniach obiadowych i to nie tylko w zupach. Dlatego dzisiaj, chciałabym przedstawić Wam pomysł na pyszny i syty obiad z dynią w roli głównej, w towarzystwie polędwiczek wieprzowych, ciecierzycy i szpinaku. Do zawartości patelni dodajemy ciecierzycę, pokrojoną dynię, przecier, mleczko kokosowe, wodę i dusimy pod przykryciem ok. 20-25 minut, aż dynia będzie miękka. Na patelni na oleju obsmażamy polędwiczki po 2 minuty z każdej strony. Polędwiczkę kroimy na plastry, doprawiamy solą i pieprzem, odstawiamy na 30 minut jeśli mamy czas.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://befitbestrong.pl/curry-indyjskie-poledwiczka-dynia-cieciorka/